Titkolózás

Amikor egy vallásos rendszerben azt látod, hogy az emberek titkolóznak – vigyázz! Az emberek nem a helyes dolgokat rejtik el, hanem a helyteleneket.

Az egyik oka, hogy a szellemileg bántalmazó családok vagy gyülekezetek titkolóznak az, hogy annyira ügyelnek a róluk kialakult képre. A rendszerben lévő emberek nem képesek megfelelelni a saját teljesítmény-elvárásuknak, így el kell rejteniük a valóságot. Néhányuk azt gondolja, ezt azért kell megtennie, hogy megvédje Isten becsületét. Ezért a dolgok látszata és mások véleménye fontosabbá válik, mint a valóság. Isten “PR ügynökeivé” válnak. Azonban a helyzet az, hogy Neki nincs szüksége ilyen munkatársakra.

Egy másik oka a gyülekezeti titkolózásnak a vezetőség lenéző, negatív hozzáállása a laikussághoz. Ez összeesküvéseket szül vezetőségi szinten. Ezt gondolják magukban: “Az emberek nem érettek eléggé, hogy kezelni tudják az igazságot.” Ez leereszkedő gondolkodásmód. Összeesküvések a laikusok között is kialakulnak. Mivel nem szabad észrevenni vagy megbeszélni a problémákat, az emberek összeesküvéseket szőnek zárt ajtók mögött vagy a telefonon, így próbálva megoldani a problémákat. Mivel azonban nincs tekintélyük, hiába próbálkoznak megoldani, megoldani, megoldani dolgokat – azok valójában nem oldódnak meg. Mindeközben pedig Isten valódi királyságának építése szünetel.

Amikor én (Jeff) abban a drogszanatóriumban dolgoztam, összeesküvések szövődtek a munkatársak között a vezetőség ellenében. Ahelyett, hogy nyiltan konfrontálódtunk volna (mivel tudtuk, hogy akkor nagy bajban lennénk), zárt ajtók mögött találkozgattunk. Munkatársak kis csoportjai próbálták megoldani az intézet problémáit egymás között, de az semmit nem használt. Egy idő után eljutottunk arra a pontra, hogy a problémák zárt ajtók mögötti megoldása több időt emésztett fel, mint a betegek felé való szolgálat.

Összefoglalás

Amikor ezek a jellemzők megtalálhatók egy gyülekezetben vagy keresztény családban, az eredmény szellemi bántalmazás. Zárt rendszer jön létre, merev korlátokkal, amely meggátolja, hogy az emberek elmenjenek. Rengeteg tévképzet alakul ki a külső világ sok gonoszságáról, hogy az emberek bent maradjanak, és a tekintély folyamatos érzékeltetése lesz jelen, hogy az embereket jó teljesítményre kényszerítse. Emellett sok fáradt és megsebzett élet jön létre, akik azt hiszik, hogy nem elég szellemiek vagy csak egyszerűen megőrültek. Nekik pedig komoly problémáik lesznek, hogy Istennel a szívük mélyéről kapcsolatba kerüljenek.

Mindezek mellett, az ilyen rendszerekben élő emberek teljesen alkalmatlanná válhatnak a hétköznapi életre. Mikor elhagyják a csoportot, bármely okból, száraz falevelek módjára sodortatnak, vagy könnyen egy másik bántalmazó rendszer szippantja be őket.

Miként lehetséges ez? Hogyan juthat egy Istent szerető ember el odáig, hogy kerülje Őt? És hogyan lehetséges, hogy egy szellemi bántalmazást megtapasztaló ember egy másik bántalmazó csoport karjaiba veti magát?

Úgy gondoljuk, hogy a válasz a bántalmazó rendszerek bibliamagyarázatában illetve félremagyarázásában rejlik. Ez a legsúlyosabb probléma, ami mélyebb vizsgálatot igényel.

Isten Igéje kard, ha jól használják, lámpás, ami nyilvánvalóvá teszi a szív indítékait, és megvilágítja az utat Isten követőinek. Ha rosszul használják, nem más, mint egy bunkó, azoknak a kezében, akik egyenlőséget tesznek a színjáték és az engedelmesség, valamint a hallgatás és a békesség közé. Lássuk a különbséget.

(Forrás: The Subtle Power of Spiritual Abuse)

Reklámok
Kategória: Más tollából | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

10 hozzászólás a(z) Titkolózás bejegyzéshez

 1. sfi szerint:

  off

  Kedves Balati, dobtam egy mélt Neked.

  on

 2. Zsotza szerint:

  Köszönöm ezt a Postot is! Nagyon fontos mondat / gondolat-ébresztő: >>”Isten Igéje kard, ha jól használják, lámpás, ami nyilvánvalóvá teszi a szív indítékait, és megvilágítja az utat Isten követőinek. Ha rosszul használják, nem más, mint egy bunkó, azoknak a kezében, akik egyenlőséget tesznek a színjáték és az engedelmesség, valamint a hallgatás és a békesség közé. Lássuk a különbséget.”<< Ezért is kell megvizsgálni tanításokat,tanítókat. Akit nem lehet vizsgálni,-mert "hitetlenségnek,kételkedésnek" tekinti,az már kiállította magáról a (negatív) bizonyítványt.

 3. ribizlibogyó szerint:

  “És hogyan lehetséges, hogy egy szellemi bántalmazást megtapasztaló ember egy másik bántalmazó csoport karjaiba veti magát? Úgy gondoljuk, hogy a válasz a bántalmazó rendszerek bibliamagyarázatában illetve félremagyarázásában rejlik. Ez a legsúlyosabb probléma, ami mélyebb vizsgálatot igényel.”
  Éppenséggel nem gondolom, hogy ez igaz volna; éppen Zsotza rá az ellenpélda, aki (gondolom) a JT után nem egy másik Bibliát félremagyarázó, szellemileg bántalmazó rendszert választott.
  Viszon tény, hogy ismerek olyat, aki egy karizmatikus gyülekezetből kilépve, illetve ott megsértődve a jégmadaraknál kötött ki. Alig hittem el, pedig beszélgettünk (természetesen szigorú felügyelet alatt).
  Az ok inkább az egyénekben rejlik. A szabad akarat mindig megmarad, nem lehetséges a szó szerinti “agymosás”.
  Lehet, hogy nagyobb veszély az, ha valaki megsértődve, megbántódva távozik, mint az, hogy mennyire magyarázták félre az igét. (Persze ez csak felvetés.)

 4. +Holyness- szerint:

  ” A destruktív szekták alapítói általában ügyesen menedzselik magukat, ugyanakkor megalomániás vagy paranoid skizofrének, akik saját patológiájuknak megfelelő “komplementer” partnereket vonzanak maguk köré. E körülmények között sajátos örvénydinamika indul be: a vezető – általában azzal az indokkal, hogy a tag Istennek engedelmeskedik, nem neki – “bárányára” kényszeríti akaratát, aki a dresszúra hatására engedelmeskedik. A folyamat végpontjaként a vezető válik istenné a tag számára, a gyülekezet feje pedig – valós visszacsatolás hiányában – még inkább mindenhatónak képzelheti magát, ami csak fokozza megalomániáját.

  – Az ilyen személyiségek által megzavart tagokat csak hosszú izolációt követő, erős énerősítő terápiákkal lehet meggyógyítani. Egy-egy kezelés minimális ideje fél év, de akadnak évekig tartó terápiák is – állítja Süle. Arra, hogy a vallási közösségek teszik-e beteggé a tagokat, vagy ellenkezőleg, azok már betegen lépnek be a gyülekezetbe, egyelőre nincs megnyugtató válasz. ”

  forrás
  http://www.tebolyda.hu/faliujsag/sajtofigyelo/200105/hv20010527.htm

 5. ribizlibogyó szerint:

  :) Hát ezt borzasztó nehéz eldönteni. Minden ember betegen lép be egy vallási közösségbe, hiszen “a betegeknek van szükségük orvosra” :)
  Szinte mindenki függő és manipulálható személyiség. Ezt a lelkiállapotot boncolgatja ez a könyv is: Anne Wilson Schaef: Menekülés a meghittség elől (“Szeretet” függőségeink lélektana) – a társfüggőségről szóló rész vonatkoztatható a gyülekezettől (pásztortól) való függőségre is.

 6. endi szerint:

  Maga a szentség+ (holyness plus) jelent ki nekünk itt igazságokat!
  Már csak Jézus+ hiányzik.

 7. Megadatott szerint:

  Érdekes cikk ez is:

  http://ujember.katolikus.hu/Archivum/2003.01.05/0402.html

  Pedig katolikus hetilap. :)

 8. ribizlibogyó szerint:

  Azt hiszem, én mindent, vagy majdnem mindent azért és úgy kaptam az Úrtól, hogy azt megosszam. A megosztás szerintem az egyik legfontosabb alapelve az Úrnak; ezért fontos mutatója a legális és illegális szellemi élmények közti különbségtételnek. Isten Igéje nem okkult; és ahol az igéről (átélésekről stb) nem lehet kérdezni, beszélgetni, hogy ne legyen belőle vita és széthúzás…..ott mekkora az igébe, az Úrba és a testvérekbe vetett bizalom?

 9. Zsotza szerint:

  Ribizlibogyó írta: >>…”éppen Zsotza rá az ellenpélda, aki (gondolom) a JT után nem egy másik Bibliát félremagyarázó, szellemileg bántalmazó rendszert választott.”<< Igen,igazad van! 14 éve vagyok baptista keresztény. Messze nem tökéletes ez a közösség sem. Mindenhol,ahol emberek közösségként vannak együtt,előfordulnak félreértések,és súrlódások,nehézségek,-de semmi nosztalgiám nincs Jehova Tanúi felé. Istennek hála minden szabadulásért!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s