Céltévesztett lojalitás

Nemrég hallottunk egy keresztény szervezetről, amely fiatal munkatársaival egy “hűségnyilatkozatot” iratott alá. Ebben azt kellett megígérniük, hogy ha valaha elhagyják a szervezetet, nem fognak az ifjúság felé szolgálni azon a környéken ennyi és ennyi évig.

Fel kell tennünk a kérdést: kinek az országát építjük? Ha mindannyian Isten országát építjük, akkor miért kell aláírnunk egy hűségesküt, melyben megígérjük, hogy egymás szomszédságában nem építkezünk?

A következő jellemzője a szellemileg bántalmazó rendszereknek, hogy céltévesztett hűséget gerjesztenek, sőt, megkövetelik azt. Nem a Krisztus iránti hűségről beszélünk, hanem egy szervezet, gyülekezet vagy vezető irántiról.

Még egyszer: mivel a tekintély látszólagos és kikövetelt (ezért nem valódi), a követést is ki kell kényszeríteni. A legelterjedtebb módszer ennek elérésére egy olyan rendszer felállítása, amely a vezetők iránti hűtlenséget vagy a velük egyet nem értést Istennek való engedetlenségként állítja be. A vezető megkérdőjelezése Isten megkérdőjelezése. Végülis, a vezető a tekintély, és a tekintélynek mindig igaza van. Ez azt eredményezi, hogy az emberek lojalitásukat tévesen egy vezetőnek, egy gyülekezetnek vagy egy szervezetnek adják. Ezzel újra vastagabbá teszik a rendszer körüli falat, így még nehezebb lesz elhagyni a szervezetet.

“Egyedül nekünk van igazunk”

Három tényező játszik szerepet a céltévesztett lojalitás létrejöttében. Először is, a vezetőség egy “egyedül nekünk van igazunk” mentalitást közvetít, mely áthatja az egész rendszert. A tagoknak a rendszeren belül kell maradniuk, ha “biztonságban”, vagy Istennel “jó kapcsolatban” akarnak maradni, vagy hogy ne tűnjenek “visszacsúszottnak” vagy tévedésben lévőnek.

Én (Jeff) régen egy szenvedélybetegek számára fenntartott szanatóriumban dolgoztam. Időnként néhány munkatárs el szeretett volna menni a minnesotai vagy hazeldeni egyetemre, hogy továbbképezze magát, friss ötleteket merítsen a szenvedélybetegek megsegítéséhez. Ilyenkor mindig azt a választ kaptuk, hogy “mi mindent meg tudunk nektek tanítani, amire szükségetek van. Igazából mindkét egyetemnél jobbak vagyunk. Többet tudunk, mint ők.” Ha valaki mégis úgy döntött, hogy elmegy, “büntetésben” részesült, vagy úgy, hogy nem álltak szóba vele, vagy hogy nevetségessé tették az új meglátásait.

A “nekünk-van-igazunk” mentalitás kontrasztjaként, szeretek párhuzamot vonni a mi gyülekezetünk tagjaival. Tegyük fel, hogy valaki oda jön hozzám, és azt mondja: “Nem értek egyet azzal, amit tanítasz, és nem tudom támogatni ezt a gyülekezetet.” Megkérdezném tőle, hogy miben nem ért egyet (tisztázásként), és ha valóban nem értünk egyet, egyszerűen azt mondanám neki, hogy “neked egy olyan helyre kell járnod, ahol meg tudod nyitni a szívedet, és el tudod venni, amit Isten adni akar. Ha ez a gyülekezet nem alkalmas erre, akkor nyugodtan keress magadnak egy olyan helyet, amely erre alkalmasabb. Ha az sem működik, és vissza szeretnél jönni, gyere vissza. De oda járj, amit Isten mondd neked. Ezt neked és a Szentléleknek kell megtalálnod.” Nem bélyegezném hűtlennek vagy szellemileg éretlennek azt, aki elhagyja a gyülekezetünket.

Megfélemlítési taktikák

A második tényező, ami elősegíti a céltévesztett lojalitás kialakulását, a “megfélemlítési taktikák” alkalmazása. Ebből már láttunk valamelyest a paranoiát taglaló előző részben. A megfélemlítési taktika  azonban sokkal komolyabb. Ez nem csak annak a kockázatáról szól, hogy a világ beszennyezhet.

Nem olyan régen, egy keresztény férfi világossá tette számunkra, hogy ő elválasztja magát a világtól, azáltal, hogy nem vállal közösséget “hitetlenekkel”. Ahogy beszélgettünk, azt is megtudtuk, hogy az ő meghatározása szerint a “hitetlen” nem pusztán nem-keresztényeket jelent. Más felekezetekhez tartozó keresztényekre is vonatkozik, bizonyos keresztényekre a saját felekezetében is, sőt, a saját gyülekezetében lévő azon keresztényekre is, akik nem úgy gondolkodtak, mint ő. Sajnálatunkra, azt is megtudtuk, hogy mi is “hitetlennek” minősülünk szemében, mert nem értünk egyet vele.

Sok keresztény fordult már hozzánk, akinek, miután úgy döntött, hogy elhagyja a gyülekezetét, szörnyű dolgokat mondtak. “Isten visszavonja Szellemét tőled és családodtól.” “Isten tönkreteszi vállalkozásodat.” “Védelem nélkül a Sátán elragadja gyermekeidet.” “Te és családod átok alá kerül.” Ez szellemi zsarolás és bántalmazás. Emellett valóban eléri, hogy az emberek a bántalmazás helyén maradjanak.

Megalázás

A harmadik eszköz a céltévesztett lojalitás elérésére a megalázottság fenyegetése. Ezt nyilvános megszégyenítés, személyes pellengérre állítás és a csoportból való kirekesztéssel való fenyegetés által érik el.

Nem kérdés, hogy helye van a megfelelő gyülekezeti fegyelmezésnek (amiről majd később írunk). Egy bántalmazó rendszerben, a pellengérre állítástól és a megalázástól való félelem az, ami az embereket megfelelő hűségben tartja, és a vezetőket elszigeteli. “Pellengérre állíthatnak”, ha túl sok kérdést teszel fel, ha nem engedelmeskedsz a kimondatlan szabályoknak, vagy ha nem értesz egyet a tekintéllyel. Az embereket nyilvános példaként állítják a többiek elé, ezzel küldve üzenetet a még ott lévőknek. Mások ellen telefon-hadjáratot indítanak, melyben figyelmeztetik barátaikat és másokat a csoportban, hogy mennyire “veszedelmesek”.

Az ilyen nyomásgyakorlás után általában a következő dolgok valamelyike történik. Első lehetőség, hogy az emberek a helyükön maradnak és befogják a szájukat. A második, hogy előbb-utóbb elüldözik őket, mert teljesen elszigetelődnek és szellemileg éhen halnak. A harmadik, hogy végül felállnak és azt mondják: “Rendben, elmegyek innen, mert ez bántalmazás és nem értek vele egyet.”

Sok ember számolt be különös dolgokról, mikor a harmadik lépést megtették. Bár a rendszerben sokan akarták, hogy elmenjenek, mikor végül megtették, sokan felhívták és megkeresték őket, hogy menjenek vissza. Ez annyira összezavarta őket, hogy néhányan vissza is mentek.

(Forrás: The Subtle Power of Spiritual Abuse)

Reklámok
Kategória: Más tollából | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

34 hozzászólás a(z) Céltévesztett lojalitás bejegyzéshez

 1. berciXcore szerint:

  Ez azért eléggé ijesztő, főleg azt látva, hogy máshol ez mennyire nem jellemző. Ha már a könyv is Amerikával példálózik, teszem én is, itthoni tapasztalataim, vagy beszámolóim nincsenek.

  Odaát szabad átjárás van az episzkopális (anglikán), és a lutheránus egyház között (mivel teljes hitközösségben állnak, mostanság csatlakoznak hozzá a morva egyház tagjai is), és gyakorlatilag az összes mainline felekezet nyitott egymásra. És nem csak a hívők, de a klérus, lelkészek tekintetében is. Nem ritka a felekezetközi házasság sem, a gyereket meg oda viszik, ahova nekik tetszik. Akár egy harmadikba is kerülhet, mondjuk a tanulmányai miatt (pl. bentlakásos iskola). A lelkészek meg minimális formalitás után váltanak reverendát. Ez azért működik, mert az egyházvezetés legfelsőbb szintjén köttetett az egyházak autonómiáját megtartó hitközösség, ami csak megerősített egy előtte is létező gyakorlatot. Ugyanez jellemző az európai Porvoo Hitközösség tagegyházaira is. Ezek miatt aztán egyáltalán nincs az a fajta kierőszakolt lojalitás, amit az idézett könyvrészlet említ.

 2. ex pentacostal szerint:

  Mérhetetlenül nagy szomorúság szokott rámtörni,mióta kiútáltak a gyülekezetből, mert volt egyéni véleményem. És az nem egyezett a pásztoréval.
  Ráadásul utána a Derek Prince-i átoklista a halál és a súlyos baleset kivételével átment rajtam… vajon véletlen? Jóbarátok árultak el és lettek ellenségeimmé. Hogy is történhet ilyen?
  Mikor már eléggé szétcincáltam magam és az interneten körbenéztem,rádöbbentem,hogy a keresztény gyülekezeti közösségeket elhagyók közül mindenkin átment az úthenger. A sztorik soxor hasonlóak,olykor eltérőek,de EGY a “hatás”. És a föld minden részén UGYANAZ a helyzet!
  Még örülhet az,akinek marad egyátalán keresztény hite.
  Ha az Isten csinálná ezt az őt keresőkkel az nem kicsit lenne kínos. :-((
  Egy barátom mondta,aki szintén oda járT ahová én: “Ha ők az igazi keresztények,és elragadtatnak,akkor én inkább maradok.”
  :-D

  “… Mindazáltal az embernek Fia mikor eljő, avagy talál-é hitet e földön? ”

  http://expentecostalforums.yuku.com/topic/9041/t/When-you-left-your-church-did-you-leave-your-faith-too.html

  Egyesek szerint a látható egyház nem is az igazi,hanem valami Kígyó szellem műve. Szerintem ez az,de MÁR nem az igazi… A mérges kígyók fészke mindenesetre találó.
  A fő vonalakat (a tömeghatást) azok képviselik akik tömegesen “gyártják” az agnosztikus,parázna,hitetlen,sőt okkulttá lett embereket, Isten országának jelenlegi képviselete nagyban hozzájárul a hitehagyáshoz,a kiábránduláshoz,sőt: a lázadáshoz.
  Tisztelet a kivételnek. Ha van ilyen küldök pezsgőt..és nem csatlakozom,mert akkor elrontom :-D
  Így utólag azt mondom: jobb annak aki ha megtért is nem merült bele az egyházba, és megtartotta a távolságot a RENDSZER és önmaga között. Az ő hitük és a saját hite között. Titokban reménykedem: vannak ilyenek…

  Minden jót! Hitet,reménységet és szeretet!!

  • Géczi Irén szerint:

   Köszönöm,hogy olvashattalak…..én azt hittem,tényleg azt hittem eddig,hogy amit átélek(tem) az egyedi és kivételes eset……
   nem örülök annak,hogy más is átélte mindazt,ami az ilyen “lázadókat”/az “Istent” képviselővel való egyet nem értőket éri/,de jó tudnom,hogy nem csak én,hanem sokan mások is tudják,hogy mit kell kibírni,s miben kell megállni emberekkel szemben, az Isten szeretete és az igazsághoz való ragaszkodás miatt…..:D
   Még egyszer köszönöm,hogy olvashattalak…áldás volt számomra!!
   Isten áldjon és őrizzen meg Téged! :D

 3. Villam szerint:

  “Ráadásul utána a Derek Prince-i átoklista a halál és a súlyos baleset kivételével átment rajtam… vajon véletlen?”

  Ok nélküli átok nem száll az emberre. :) így nem tartom valószínűleg, hogy bármi köze lett volna a nehézségeidnek, ha az igaság szerint jártál el.. Hiába mondja a világ,hogy átkozott vagy(vagy keresztények rád), ha egyszer nem..Izrael ellen se hatott az átok sem semmi varázslás, megmondtam Bálám. Amikor meg Isten ellen cselekedtek, maga Isten teljesítette be rajtuk azt, amit az átok hegyen kimondtak önmagukra..

  • ex-pünkösdi szerint:

   Szia.
   Bárcsak ilyen sima ügy lenne….

   A világ hiába mondja az igaz. De ha keresztény vagy okkult ember (pl boszorkány…vagy keresztény boszorkány :-D ) mondja az sajnos más.
   Amikor átkot, vagy szidalmat, kárhozatató vádló imát, mágiát ,ráolvasást, /akár a bibliából kiszedett átkokat/ igézetet..stb mondanak valakire szellemi célból az egy intelligens ártó,romboló szellemet helyez a célpontra, aki elgyengíti,megerőtleníti azt,hogy abban a sebezhető állapotban végbemehessen a rombolás.

   ” Most azért kérlek jöjj el, átkozd meg érettem e népet, mert erősebb nálamnál; talán erőt vehetek rajta, megverjük őt, és kiűzhetem őt e földből; mert jól tudom, hogy a kit megáldasz, meg lesz áldva, és a kit megátkozol, átkozott lesz.”
   ….
   “Jöjj, átkozd meg nékem Jákóbot, és jöjj, szidalmazd meg Izráelt;”

   Szerintem azt NEM szabad elfeleteni,hogy Bálám minden okkult tévelygése ellenére képes volt MEGHALLANI az Isten hangját és megkülönböztetni a más szellemek hangjától. Ez belefért sajátos,kevert hitébe. És ebben az esetben kiemelten fontosak az előzmények!! Nem általánosítható.
   Ugyanis csak a nagyon komoly,hathatós isteni beavatkozások, Isten részéről kezdeményezett életveszéllyel való fenyegetés miatt gondolkodott el Bálám azon,hogy talán most nem kéne…
   ” És monda Isten Bálámnak: Ne menj el ő velök, ne átkozd meg azt a népet, mert áldott az.”
   ….
   “Mit átkozzam azt, a kit Isten nem átkoz, és mit szidalmazzam azt, a kit az Úr nem szidalmaz?”

   És az sem mellékes,hogy azért mindezek után a pénzszeretete miatt furfanggal megrontatta az Izraelt.

   Valamint vizsgáld meg kérlek,hogy Illés a Kármel hegyi isteni bizonyság és az isteni bosszú végrehajtása után mit élt át,miközben Jezabel gyilkos dühtől fröcsögött:

   “És követet külde Jézabel Illéshez, mondván: Ezt cselekedjék velem az istenek és úgy segéljenek, ha holnap ilyenkor úgy nem cselekszem a te életeddel, mint a hogy te cselekedtél azoknak életekkel mind egyig.

   Ő pedig elméne a pusztába egynapi járó földre, és elmenvén leüle egy fenyőfa alá, és könyörgött, hogy hadd haljon meg, és monda: Elég! Most óh Uram, vedd el az én lelkemet; mert nem vagyok jobb az én atyáimnál!
   És lefeküvék és elaluvék a fenyőfa alatt. És ímé angyal illeté őt, és monda néki: Kelj fel, egyél.
   És mikor körülnézett, ímé fejénél vala egy szén között sült pogácsa és egy pohár víz. És evék és ivék, és ismét lefeküvék.”

   Ezt az elátkozottságot,megszidalmazottságot pl DÁVID így írta le:

   ” Hallgasd meg, Isten, az én imádságomat, és ne rejtsd el magadat az én könyörgésem elől;

   Figyelmezz én reám és hallgass meg engemet; mert keseregve bolyongok és jajgatok!

   Az ellenségnek szaváért és a hitetlenek nyomorgatásáért: mert hazugságot hárítanak reám, és nagy dühösséggel ellenkeznek velem.
   Az én szívem reszket bennem, és a halál félelmei körülvettek engem.
   Félelem és rettegés esett én reám, és borzadály vett körül engem.
   Mondám: Vajha szárnyam volna, mint a galambnak! Elrepülnék és nyugodnám.
   Ímé, messze elmennék és a pusztában lakoznám. Szela.
   Sietnék kiszabadulni e sebes szélből, e forgószélből.
   (….)
   Mert nem ellenség szidalmazott engem, hisz azt elszenvedném; nem gyűlölőm emelte fel magát ellenem, hiszen elrejtettem volna magamat az elől:
   Hanem te, hozzám hasonló halandó, én barátom és ismerősöm,
   A kik együtt édes bizalomban éltünk; az Isten házába jártunk a tömegben.
   A halál vegye őket körül, elevenen szálljanak a Seolba; mert gonoszság van lakásukban, kebelökben.
   Én az Istenhez kiáltok, és az Úr megszabadít engem.
   Estve, reggel és délben panaszkodom és sóhajtozom, és ő meghallja az én szómat.
   Megszabadítja lelkemet békességre a rám támadó hadtól, mert sokan vannak ellenem.”

   /Zsolt 55/

   Isten áldjon gazdagon!!!

   • ribizlibogyó szerint:

    Bocs, a lentebbi komment is neked szólt volna.
    Dávidnak Náthán azt mondta: “Ezt mondja az Úr: Ímé én épen a saját házadból bocsátok reád csapásokat” – azon gondolkoztam, hogy szerintem az Amnon-Támár sztori mindenképpen bekövetkezett volna. Annak oka nem az Úr átka volt, hanem a neveletlenség. És Absolon is mindenképpen fellázad (és meghal). Legfeljebb csak az Úr nem akadályozta meg, hogy a folyamatok a maguk útján végbemenjenek.
    Ami Illést illeti: ha hirtelen mindenkid meghal, ha úgy gondolod, teljesen egyedül maradtál egy ellenséges világban – lehet, hogy te is leginkább csak meghalni szeretnél; ehhez nem kellene Jézabel átka. Jób is szeretett volna meghalni, mert ő is úgy érezte, egyedül maradt egy ellenséges környezetben.
    Ami pedig Izraelt illeti: gondolom, nem gondolod komolyan, hogy Izrael csakis Bálám átka miatt romlott meg.

    • ex-pünkösdi szerint:

     Szia.

     “gondolom, nem gondolod komolyan, hogy Izrael csakis Bálám átka miatt romlott meg.”

     Bocsi,de ilyet sehol nem állítottam. Izrael romlását úgy általában pedig nem ez okozta. Az egy sokkal komplexebb dolog volt. + pont arról volt szó,hogy nem (merte) megátkozni,hanem engedett az Isten Szellemének és áldást mondott.
     Ezt írtam: “És az sem mellékes,hogy azért mindezek után a pénzszeretete miatt furfanggal megrontatta az Izraelt.”
     mindezek után AKKOR, és -tatta…

     ” Mikor pedig Sittimben lakozik vala Izráel, kezde a nép paráználkodni Moáb leányaival.
     Mert hívogaták a népet az ő isteneik áldozataira; és evék a nép, és imádá azoknak isteneit.
     És odaszegődék Izráel Bál-Peórhoz: az Úr haragja pedig felgerjede Izráel ellen…
     (…)
     …meghaltak vala a csapás miatt huszonnégy ezeren.”

     (4Mózes 25)

     Ez Bálámnak volt köszönhető,aki ezt a rontó szellemi látást a királynak tanította.

     “De van valami kevés panaszom ellened, mert vannak ott nálad, a kik a Bálám tanítását tartják, a ki Bálákot tanította, hogy vessen botránykövet az Izráel fiai elé, hogy egyenek a bálványáldozatokból, és paráználkodjanak.” /Jelenések 2/

     “Izráel fiait Bálám tanácsából hűtlenségre bírták az Úr ellen a Peór dolgában; és lőn csapás az Úr gyülekezetén.”
     /4Mózes31/

     A determinációid eléggé pszichoanalitikusak…csak nem zárod ki a szellemi részt? Vagy azt,hogy egyes döntő cselekedetek nem csak a fizikai világra hatnak?
     Az meg vissza…

     • endi szerint:

      Hamis dolgokat írsz te itt az átkokról…

      • ex-pünkösdi szerint:

       Ímé a rejtett “igazság” tudója.
       Ítélet & no comment. Vagy én jobban tudom. /A szubjektív igazságot :-D /
       A gyülinkben a “vezetők” csinálták ezt. Rámonták valamire,hogy hamis, rossz szellem van benne, a sátán műve, és követőik ámultak. Igen ők tudják…

       Én az igéből lekövetkeztettem valamit,ami BENNE van az igében /nem 1 helyen!/ , és tapasztalatokat is átéltem ezzel kapcsolatban,sőt vettem a fáradságot és másoknál is utánajártam a helyzetnek. Nos érdekelne akkor a TE igazságod… Lássuk.

       • endi szerint:

        Nekem úgy tűnik hogy a nagy titkok tudója te vagy. Jézusnál, az apostoloknál, az ősatyáknál is többet tudsz. Honnan is ismerős ez…

        • ex-pünkösdi szerint:

         “És meglátva egy fügefát az út mellett, oda méne hozzá, és nem talála azon semmit, hanem csak levelet; és monda annak: Gyümölcs te rajtad ezután soha örökké ne teremjen. És a fügefa azonnal elszárada.
         És látván ezt a tanítványok, elcsodálkozának, mondván: Hogyan száradt el a fügefa oly hirtelen?
         Jézus pedig felelvén, monda nékik: Bizony mondom néktek, ha van hitetek és nem kételkedtek, nemcsak azt cselekszitek, a mi e fügefán esett, hanem ha azt mondjátok e hegynek: Kelj fel és zuhanj a tengerbe, az is meglészen;” Mt ev 21

        • ex-pünkösdi szerint:

         Provokáció. Cinizmus.
         Csúsztatás. Terelés.
         Vádlás. Intellektuális vagy szellemi gőg.

         Honnan ismerős ez? :-D
         (Amit csinálsz.)

     • ribizlibogyó szerint:

      Igazad van, túlságosan pszichologizálok, és az átkozásról, démonológiáról (és még sok mindenről) nem sokat tudok, ez inkább riaszt. Ugyanakkor komolyan gondolom, amit írtam.

      • endi szerint:

       Ne hidd, hogy azok akik azt mondják hogy tudnak valamit az “átkozásról” vagy “démonológiáról”, azok tényleg tudnak valamit ezekről…
       Nagyon sok okoskodás, másokon való uralom származik az olyan tévtanításokból amelyek olyanok mintha a hirdetőik többet tudnának Jézusnál is…
       Bűnöket okozó démonok, démonok a lakásban, átkok a lakáson, átkok a családon és még lehetne sorolni…

 4. Megadatott szerint:

  Valaki mondja már el hogyan működik a gyakorlatban ez az átoklistás dolog. Már sokan említették, de ”sajnos” az én környezetemben ezt nem gyakorolják, pedig érdekelne.

  Mi a célja ennek? Mire jó ez? Kiket átkoznak? Ki találta ki? stb.

  Berci,
  Irigyellek, hogy nincsenek ilyen tapasztalataid. Ne is legyenek.

 5. ribizlibogyó szerint:

  Egyrészt korántsem ilyen sötét a helyzet. Másrészt, nem tudom, mi történt veled, de a gyülekezetből való kiszakadás lehet nagyon drámai, iszonyatos érzés, mintha az egész világ széthullana. Az is lehet, hogy ez az állapot elképesztően sokáig húzódik. De bízz benne, hogy mindez a javadra válik, hogy át kell mennünk a szorongáson ahhoz, hogy megérthessük, mi Isten akarata. Emlékezz a tékozló fiúra: az idősebb fivért semmi trauma nem érte. Mégis, a fiatalabb tanult meg bízni az Atyában. Fogd fel úgy, hogy minden, ami történik veled, arra kell, hogy hinni tanulj. Jób bajait ki okozta? Isten vagy a sátán? Ne gondolkozz rajta, kitől erednek a problémáid. Jézus is azt mondta (Luk. 13:2-5) hogy ne agyaljunk egy tragédia okán. Az nem segít, ha azon töprengsz, hogy Isten vagy a sátán vagy a gyülekezet ver bottal. Ne kutasd az okokat, csak bízz, hogy ez is, valamiképp, a javadra válik.

 6. balati szerint:

  Én az átok-kérdéshez nem tudok hozzászólni, halvány fogalmam sincs, hogy ez hogyan működik.

  Szerintem azonban nincs szükség átokra ahhoz, hogy rossz dolgok történjenek azokkal, akik kijönnek egy ilyen csoportból. Az a helyzet, hogy ezekben a csoportokban annyira elhitetik az emberekkel, hogy ha elmennek, kilépnek Isten oltalmából és ezért támadásokat, betegségeket, baleseteket, stb. vonnak magukra, hogy a távozók ezt HISZIK, szinte számítanak rá és elvárják, hogy ezek történjenek. Ez durván hangzik, de szerintem sokkal inkább ez a negatív hit, ill. torz istenkép vonja maga után a rossz dolgokat, mint bármely átkok, stb.
  Ezt kivédeni csak úgy lehet, hogy a hazugság, a torz istenkép lelepleződik, és az ember tudatosítja magában, hogy Isten jó, és az illető nem Őt hagyta ott, amikor a bántalmazó csoportot elhagyta. Ezáltal egy pozitív hit alakul ki benne, elhiszi, hogy Isten oltalma még mindig ott van az életén, Ő még mindig szereti, stb.
  Az esetemben így történt.

  • norbs szerint:

   Valahogy így gondolom én is. Ezt pedig úgy hívják: önbeteljesítő jóslat vagy Pygmalion-effektus (http://en.wikipedia.org/wiki/Self-fulfilling_prophecy).
   Ha télen félsz attól, hogy elcsúszol, juszt is hasra fogsz vágódni.
   Ha tudsz egy átok-listáról amire valószínűleg “felkerültél”, akkor könnyen “átkozottá” válhatsz, ha elhiszed, hogy működik.

   Egy megoldás ellene a “Fake it till you make it” módszer. Ha tudod, hogy télen csúszik és félsz, akkor megpróbálsz magabiztosságot színlelve jégre lépni, így nem csúszol el, és ettől valós magabiztosságod is lesz.

 7. Megadatott szerint:

  Miért vannak össze-vissza a kommentek?

 8. ribizlibogyó szerint:

  Inkább a végére írom, hogy ne nyomódjon össze a sor. Az jutott eszembe, hogy ezen logika mentén azt kellene mondani: Pál és Silás azért kerültek börtönbe, mert a jövendőmondó lányka megátkozta őket. Jóbot megátkozták az irigyei. És így tovább, egészen addig, hogy Jézus a farizeusok átkozódása miatt lett megfeszítve. Ma pedig az embereket nem az ige megismerése juttatja hitre, hanem az antiszemitizmus átka alóli felszabadulás; tehát nem az igéről kell prédikálni, hanem a zsidóságról. Ez a logika szép és megnyerő, de valami nagyon nem stimmel vele…

  • ex-pünkösdi szerint:

   Ez az ún átoktan szélsőséges, szuperszellemi formája amit itt vázolsz.
   Tulajdonképpen megspórolja a komplex hátterű történések szálankénti kibontását, mély elemzését, és az Isten keresését egy üggyel kapcsolatban.
   Oka: ő maga sem érti a jelenséget, a szubjektív leegyszerűsítés és a vizsgálható szálak hiánya megakadályozza az ellenőrzést, ámítás.
   Így nem érthető meg egy jelenség az biztos.

   Képviselőinek jelmondata:
   Mindig vigyáznom kell magamra, mert a jókat veszély fenyegeti.
   :-D

   Ui.: A babonaság és okkultizmus elleni küzdelemben a megcsömörlött keresztények szinte minden szellemit elutasítanak. Sajnos ennek okozója maga a babonás kereszténység.

   • endi szerint:

    Kire utalgatsz hogy minden szellemit elutasít? Legjobb védekezés a támadás hazugsággal?
    A szálak kibontása? Újabb nagy tudásúnak tűnő tévtanítás! Mit is mondott Jézus mikor az apostolok megkérdezték hogy miért beteg az az ember? Ja persze aki többet tud már Jézusnál is, annak én dumálhatok…
    Mennyi, de mennyi megnyomorított ember van az ilyen tanítások miatt…

    • ex-pünkösdi szerint:

     Igaz az,hogy provokációra nem szabad(na) felelni.
     A reakciód mindaddig csak provokatív puffogtatás,amíg tételesen meg nem cáfolod amit írtam, és nem állsz elő egy alternatív igazságértelmezéssel a témában, amit persze meg is kell indokolni miért is gondolod úgy…
     Én azt várom.

     Egyébként a szubjektív szellemi valóság megismerését a látható és megismerhető világból valamihez mindig viszonyítani kell. Nagyszerű dolog ehhez Isten Igéje!
     Katolikus módszer az elrejtése és a magyarázat kisajátítása, vagy magyarázattól való megfosztása.
     Egy vizsgálandó ismeretlen dologról, definíciót kell alkotni, hogy ki lehessen valamiből indulni. A szabadság az,ha ezzel vitatkozhatsz. De az is az,ha felvetésedet közölheted.,,

   • ribizlibogyó szerint:

    Nem tudom. Szerintem én alapvetően félelemből. Borzasztó érzés minden kapaszkodó nélkül belemerülni az éber tudaton túli világba. Látomások, próféciák, démonűzés, torontoi áldás….tényleg nem bírtam bevenni, noha passzívan elfogadtam és örültem neki, ha nekem prófétáltak. De felőlem repülhetett is valaki mellettem vagy jöhetett belőle kutyahang (volt rá eset) – velem nem történt semmi. Tudatosan nem akartam elhatárolódni, de valahogyan mégiscsak az történt. És az is igaz, hogy ha csak lehet, igyekszem megfoghatóbb magyarázatot találni egy esetre. Viszont nem gondolom, hogy ennek az egyház babonasága lenne az oka, inkább csak én.
    Ezen kívül is sok mindent kizárok az életemből. Egyszerűen csak nem vagyok rá nyitott vagy fogékony, azt hiszem, ezt így mondják. (Pl. jogosítványt se szereznék soha, mert attól is félek :)) És nagyon szívesen veszem, hogy vannak mások, akik hajlandóak prófétálni vagy járművet vezetni stb, csak nekem ne kelljen.
    A fügefa persze nagyon látványos, demonstratív példája volt a hatalommal kimondott szónak. Úgy emlékszem, én csak egyszer éreztem azt, hogy hatalom van a kimondott szavaimban (amikor egy rákosért imádkoztam).
    Szóval ez számomra tanulságos beszélgetés volt, mert tényleg nem tulajdonítok túl nagy jelentőséget a kimondott szónak.

  • endi szerint:

   Jókat írsz.
   Az antiszemitizmus átka alól meg úgy kell felszabadítani az embereket ahogy minden más bűn alól is: fel kell nekik ismerniük hogy ez bűn. Meg kell nekik magyarázni, egyeseket megfeddni stb.
   Persze egyesek már többet tudnak Jézusnál is, és űzik a “bűndémonokat” és hasonlókat.

   • endi szerint:

    ez utóbbi Ribizlibogyónak ment

   • ex-pünkösdi szerint:

    A bűnökből megtérni kell, nem “űzni”. Bizonyos szélsőséges cselekmények vonnak magukhoz démonokat, (szerintem nem azonnal) de az a cselekedet nem múlik el “űzéssel”.
    Pl. leszoktam a dohányzásról pusztán azért mert rossznak tartottam magamra és a környezetemre nézve. Eldöntöttem és abbahagytam. Sok-sok éve. Mindenféle “űzés” nélkül.

    Pl. a jellemet sem lehet kiűzni, sem ráolvasással /naponkénti igemegvallással megváltoztatni/.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s