A blogról

Spiritual abuse – szellemi erőszak, szellemi bántalmazás. Egy kifejezés, amit nem könnyű visszaadni magyar nyelven. Azt a jelenséget írja le, amikor szellemi tekintéllyel rendelkező személyek az általuk vezetett emberek életében visszaélnek hatalmukkal, pozíciójukkal. Ahelyett, hogy szellemi növekedésüket segítenék, egy rendszer foglyává teszik őket, hogy saját céljaik elérésében segédkezzenek. Sokszor észrevétlenül és a legnagyobb jószándék mellett alakul ki ilyen helyzet, de van amikor tudatos, jól felépített manipuláció eredménye.

Angol nyelven számos írás, könyv létezik a témában, hiszen sajnos egy elég gyakran megfigyelhető jelenségről van szó, ami legtöbbször a tekintélyelvű, karizmatikus, neo-protestáns közösségeket fenyegeti. Magyar nyelven azonban szinte semmilyen információ nem áll rendelkezésre, pedig Magyarországon ugyanakkora eséllyel alakulnak ki szellemileg romboló közösségek, helytelen teológiai felfogás vagy önző érdekek erőszakos érvényesítése nyomán.

Ez az oldal információt szeretne szolgáltatni erről a jelenségről, hogy bemutassa a szellemileg romboló közösségek ismertetőjeleit, a bennük megfigyelhető lelki mechanizmusokat, és segítséget nyújtson azoknak, akik egy ilyen közösségben találják magukat. Igyekszem folyamatosan bővíteni az elérhető magyar nyelvű cikkek listáját, amik elérhetők lesznek a Írások menüpont alatt.

Nem bizonyos csoportok, gyülekezetek, közösségek kritizálása az oldal célja, hanem egy jelenség bemutatása, amit fel lehet és kell ismerni mindenkinek, aki elszenvedője ill. okozója a szellemi bántalmazásnak, hogy Krisztus teste a kegyelem, gyógyulás és felépülés helye lehessen mindenki számára.

Reklámok
Kategória: Szerintem | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

12 hozzászólás a(z) A blogról bejegyzéshez

 1. balati szerint:

  Üdv :)

 2. endi szerint:

  Jézus megfélemlítette az embereket a halál utáni ítélettel.
  Jézus halál utáni jó élettel és jutalommal áltatta az embereket.
  :)

 3. Megadatott szerint:

  Na végre! :)

  Erről a témáról nekem is vannak sajnos tapasztalatim. Az egészben az az egyik legérdekesebb számomra, hogy ezt a szemét terrort, ami folyik a jelenlegi egyházakban is, sehol nem tanítják (tudtommal) a gyülivezetőknek. Mégis ugyanaz a módszer világszerte, és még a teológiai érvelések ,amivel igazolják ezeket is hasonlóak. Nálunk pl sokszor a szentségre hivatkozva ütik a népet. Aki persze szólni mer ez ellen az meg a ”felkent ellen beszél ”és lázad. A legrosszabb hogy a vezetők egy része nem tesz semmit ez ellen, pedig látják mi folyik. Az emberek meg tűrnek egy darabig aztán elmennek. Aki elment azt meg lejáratják, mocskolják és hazugságokat terjesztenek róla. Hát ez van nálunk, de legalább jobb mint 10 éve volt. :(

 4. Zsotza szerint:

  Balati írja: >>”Nem bizonyos csoportok, gyülekezetek, közösségek kritizálása az oldal célja, hanem egy jelenség bemutatása, amit fel lehet és kell ismerni mindenkinek, aki elszenvedője ill. okozója a szellemi bántalmazásnak, hogy Krisztus teste a kegyelem, gyógyulás és felépülés helye lehessen mindenki számára.”<< Világos a cél,és tisztelem a jó szándékot,de elkerülhetetlen lesz_szerintem_ hogy kiderüljön: "X","Y",és "Z" felekezetek működése, emberekre,társadalomra gyakorolt hatása destruktív. Persze….lehet körülírni,mint a bűnügyi TV műsorokban az vádlottak külsejét.

 5. norbs szerint:

  Jejeje! Örülök, hogy összejött!

  Egyetértek zsotzával. De rajtad múlik mit engedsz be, és mit tartasz kint (ti. te írod a bejegyzéseket :D)
  Azért léciii a kommenteket ne moderáld nyakig :D

 6. balati szerint:

  Mindenkinek köszi a hozzászólást. Bocsi, ha a kommentetek megjelenésére sokat kellett várni, jelenleg nem gyakran vagyok netközelben, így egy kicsit soká tart, míg engedélyezem a kommenteket. De ez mindenkinél csak az első komment esetén áll fenn, elvileg a többi magától megjelenik. A kommenteket nem fogom szűrni, csak kivételes esetben. Ettől függetlenül én nem szándékozom konkrét gyülekezetekről írni, még ha esetenként nyilvánvaló a torzulások előfordulása. Nekem most nem ez a célom.

 7. Simeon szerint:

  Végre már beszélünk róla. Iszonyatos méretű tömegek szenvednek “Jézus nevében ” . Nagyon örülök, hogy ki van mondva, nyíltan meg van említve a néven nevezett probléma. Köszönöm !!!

 8. Zsotza szerint:

  Nemrég találtam egy sorstársam blogjára,ahol “Isten nevében” inkább a bűnösöket védték a “vezető pásztor(??)ok” a megbecstelenített áldozatokkal szemben, “nehogy szó érje a ház elejét!” Nagyon kemény téma,higgadt tárgyilagos hangvételű tálalásban: http://jtinfo.blog.hu/2010/06/23/barbara_anderson_irasa_5_az_igazi_botrany_kezdete

 9. Dávid szerint:

  Elgondolkoztató információk találhatók ezen oldalakon. Az általános összefoglalón túl arról lehet-e megtudni valamit, hogy a blog mögött mely felekezethez tartozó személy/személyek állnak, esetleg valamilyen lekigondozói csoport, vagy ezen traumák egykori elszenvedői? Erre vonatkozóan nem találtam adatot, vagy ez szándékos? Mivel hivatkozási alap lehet bizonyos élethelyzetekben bizonyos személyek felé, kedvezőbb lehetne, ha nem homályba burkolózó személyek/csoport lenne a háttérben. Üdv: D

 10. balati szerint:

  Kedves Dávid!
  A blog mögött én állok. Jómagam átéltem az írásokban vázolt dolgokat, jelenleg egy kis bibliatanulmányozó csoport tagja/vezetője vagyok, melynek több tagja is megtapasztalta korábban a szellemi visszaélés különböző aspektusát. Ez a csoport egy evangéliumi gyülekezethez tartozik, de a gyülekezet ill. a csoport semmilyen módon nem köthető ehhez a bloghoz. Ez teljesen magánkezdeményezés. Azért született, mert sajnos magyar nyelven nem igazán vannak elérhető írások, anyagok a neten a témával kapcsolatban. Ezen szerettem volna javítani valamelyest.
  Magamról, illetve a saját tapasztalataim konkrétumairól többet nem tartok fontosnak elárulni itt a blogon, de emailben szívesen állok rendelkezésre, ha további kérdéseid lennének: balati kukac gmail pont com

 11. ribizlibogyó szerint:

  Szerintem tanulságos megnézni egy kisfilmet, amit hitetlenek készítettek. Szarkasztikus görbetükör arról, hogy milyen manipulatív technikával “halásznak” (vagy inkább “vadásznak”) emberi lelkekre bizonyos egyházi csoportok. (És nyilván elképzelhető, hogy a manipuláció a térítés után is folytatódni fog). Mivel kívülállók készítették, így persze a kritikájuk nem mérvadó; mindazonáltal elgondolkodtató, hogy számukra mi csapódik le abból, amit látnak, tehát az egyházak milyen képet közvetítenek feléjük Istenről.
  A készítők szándékának összefoglalása: “Szigorúan csak szellemi nagykorúaknak ajánlott teleshop-rémálom. Műfaját tekintve vallási marketing-groteszk, formailag áldokumentumfilm. A tv-shop műfaji sajátosságait szem előtt tartva forgatott film nem csak a direkt marketing hétköznapi hazugság-gyakorlatára irányítja rá a figyelmet, de a konformista karrier- és businessegyházak televíziós nyomulását is leleplezi. A fogyasztási lázba hajszolt ember és a termékké aljasított Isten találkozik itt egy groteszk megváltástan keretében. A keresztény egyházak mennyországgal kapcsolatos ígéreteit a modern marketing gyakorlata egy-egy termékre alkalmazva árusítja ki a reklámspotokban újra meg újra. Az alkotók az “ilyen volt – ilyen lett” hirdetési módszerét vezetik vissza annak gyökereihez, amikor még mindazt a megváltást, amit ma ezerféle termék ígér, az ember egyedül Krisztustól várta. A Christus Maximus című film tehát egyidejűleg kritika a média, a marketing, az egyházak és a társadalom iránt.”


  Az első 13 percet érdemes megnézni, utána végleg elfajul és érdektelenné válik. Addig viszont elgondolkodtató. Ahogy valaki mondta: “Annyira eltalálták, hogy az már fáj.”

  Még egy megjegyzés: a filmben hirdetett “Itt erőfeszítés nélkül megkaphatsz bármit”-hozzáállás és a blogban részletezett követelőző, vádaskodó mentalitás csak látszólag áll szemben egymással, a tapasztalat azt igazolja, hogy a kettő nagyon szorosan összetartozik.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s